NA OVO PITANJE TITO NIJE HTIO DA ODGOVORI NI JOVANKI: Ona se zacrvenjela, a on je šutio…

loading...

Čuveni doktor Predrag Lalević, prvi anesteziolog u poslijeratnoj Jugoslaviji i posljednjih 16 godina lični ljekar Josipa Broza Tita, prvi put otkriva nepoznate detalje iz Titovog života, kao i njegove posljednje dane.

Lalević je otkrio anegdote sa putovanja po svijetu sa Titom i iz lova, kao i šta se zaista događalo na Brionskom plenumu, kada je pao Leka Ranković, kako je izgledao zloglasni logor u Bileći gdje je bio načelnik saniteta, ali i da je posljednja Titova tajna bila gdje je, zaista, ukopan Draža Mihailović.

“Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gdje je streljan Draža. Tito ništa nije rekao, a Jovanka je još više pocrvenjela. Pričao sam to poslije Blaži Mandiću, Titovom sekretaru za štampu, i on mi nije vjerovao. Ne bih ni ja sebi vjerovao da nisam čuo i vidio svojim očima”, prisjetio se doktor Lalević.

Titov lični ljekar tvrdi i da nije istina da Tito nije vjerovao srpskim doktorima i da je zato išao da se liječi u Ljubljanu. On je, navodi, i prije toga bar jednom godišnje išao na kontrolu u Ljubljanu, jer je bio prijatelj sa doktorom Breceljom.

Kada je Brozu amputirana noga, oporavak je krenuo dobro, ali potom je dobio urinarnu infekciju i infekciju bubrega i priključen na dijalizu. Lalević kaže da je Tito bio na aparatima, u vještačkoj komi, od 26.02.1980. pa sve do smrti.

“Mi to nismo napisali u izvještaju, i to je dalo priliku mnogima da pričaju kako su obilazili Tita, kako su ga zabavljali, hranili, razgovarali. Potpune izmišljotine. Jer, mi nismo rekli da je sve vrijeme bio bez svijesti i na aparatu za vještačko disanje. Kada je preminuo bili smo okupljeni svi ljekari, sve sestre koje su ga njegovale. Stajali smo mirno u tišini, deset do petnaest minuta. EKG je pokazivao već ravnu liniju, respirator je i dalje radio… Srce je definitivno prestalo da radi. Pogledao sam profesora Brecelja, on mi je samo klimnuo glavom i ja sam isključio aparate. Ostali smo još pet-deset minuta u potpunoj tišini i otišli da pišemo izvještaj”, kazao je Lalević.

Izvor: nedeljnik.co.rs

loading...

Komentari

Komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *